Pagi-pagi lagi UM melihat anak-anak kecil yang menangis disogokkan dengan gula-gula, makanan segera, air kotak, lolipop dan seangkatannya. Benarkan? Selain daripada penggunaan gajet-gajet yang menjadi bahan pemujuk yang kita tahu banyak kesan buruknya terhadap anak-anak kita jika dibiasakannya sehingga mereka sendiri 'addicted' dengan gajet , pemilihan makanan seperti ini dalam diet harian mereka juga boleh memberi kesan yang tidak baik. Ianya bukan sahaja merosakkan gigi, menyebabkan kekurangan nutrisi, namun, jika dibiasakan ianya akan menjadi penyebab kepada penyakit-penyakit kronik yang lain dalam jangka masa yang panjang.
Oleh itu, ibu bapalah yang sepatutnya mencorakkan pola pemakanan bagi anak-anak. Ketahui 50 bahan pewarna, aditif dan pengawet yang ada di dalam makanan anak kita. Sebaik-baiknya hindarilah ia atau sekurang-kurangnya berusahalah untuk tidak memberikannya dalam kuantiti yang banyak kepada anak-anak.
Perhatikan bahan-bahan ini (jika ada) di dalam makanan sebelum diberikan kepada anak-anak.
Antara bahan pewarna yang biasa diletakkan di dalam makanan (food colouring) :
- Artificial colours Allura red AC 129
- Amaranth 123
- Azorubine, carmoisine 122
- Brilliant Black BN 151
- Brilliant Blue FCF133
- Brown HT, chocolate brown 155
- Erythrosine 127
- Green S, food green, acid brilliant green 142
- Indigotine, indigo carmine 132
- Ponceau, brilliant scarlet 4R 124
- Quinoline yellow 104
- Sunset yellow FCF 110
- Tartrazine 102
- Yellow 2G 107 Natural colour Annatto, bixin, norbixin 160b
Bahan pengawet yang biasa diletakkan di dalam makanan (food preservative) :
- Sorbic acids Calcium sorbate 203
- Potassium sorbate 202
- Sodium sorbate 201
- Sorbic acid 200 Benzoic acids Benzoic acid 210
- Calcium benzoate 213
- Potassium benzoate 212
- Sodium benzoate 211
- Sulphites (sulfites) Calcium hydrogen sulphite 227
- Calcium sulphite 226
- Potassium bisulphite 228
- Potassium metabisulphite 224
- Potassium sulphite 225
- Sodium bisulphite 222
- Sodium metabisulphite 223
- Sodium sulphite 221
- Sulphur dioxide 220 Antioxidants Butylated hydoxyanisole (BHA) 320
- Butylated hydroxytoluene (BHT) 321
- Dodecyl gallate 312
- Octyl gallate 311
- Propyl gallate 310
- tert-Butylhydroquinone (TBHQ) 319
- Propionic acids Calcium propionate 282
- Potassium propionate 283
- Propionic acid 280
- Sodium propionate 281
- Potassium nitrite 249
- Sodium nitrate 251
- Sodium nitrite 250
Bahan aditif yang biasa ditambah di dalam makanan untuk perisa dan penyedap makanan (flavour enhancer, food additive, added flavour ) :
- Glutamates Calcium dihydrogen diLglutamate 623
- Disodium guanylate 627
- Disodium inosinate 631
- L-Glutamic acid 620
- Hydrolysed vegetable protein, vegetable protein, yeast extract
- Magnesium di-L-glutamate 625
- Monoammonium L-glutamate 624
- Monopotassium glutamate 622
- Monosodium glutamate (MSG) 621
- Sodium 5′ ribonucleotide 635
Selain itu, terdapat juga bahan-bahan aditif yang dimasukkan ke dalam makanan yang berfungsi sebagai anti-caking agent, bleaches,emulsifier, mineral salt, propellant, food acid, thickening agent, vegetable gums dan vitamin.
Kesimpulannya, sebagai ibu bapa, jadilah ibu bapa yang bertanggungjawab dan berilmu dalam memilih makanan terbaik untuk anak-anak. Jangan salahkan mereka jika sistem imun mereka tidak kuat, hiperaktif , kurang fokus , lambat belajar dan sebagainya. Sebaiknya perhatikan apa yang kita beri mereka makan dan tidak dilupakan juga didikan kita terhadap mereka.
Rujukan :
Healthy Foods : George D. Pamplona-Roger, M.D, 2008
Added flavours many from Clarke, L and others, Dietitians Association of Australia review paper: ‘The dietary management of allergy and food intolerance in adults and children’, Aust J Nutr ; Diet (1996) 53:3; Royal Prince Alfred Hospital Allergy Unit.
‘The Simplified Elimination Diet’, available from dietitians; Dengate, S ‘Fed Up’, Random House, 1998; and Swain A and others.
‘Friendly Food’, Murdoch Books, 1991.
Wallahu A'lam. Semoga bermanfaat untuk semua.