Sambal Hitam Pahang

myrujukan,my


Sumber resepi: Ibu mertuaku..

Bahan2

½ cawan belimbing buluh rebus (direbus sehingga hitam dan agak kering bersama sedikit garam)
½ cawan cili padi (ikut citarasa)
2 cawan ikan bilis yang telah dikopek
6 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 labu bawang besar (dihiris nipis)
kicap manis atau secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
1 cawan minyak masak

Cara-caranya:

1. Sediakan terlebih dahulu belimbing buluh. Belimbing hendaklah dicuci bersih. Masukkan ke dalam periuk dengan sedikit air dan renih dengan menggunakan api yang kecil. Biar sehingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri dan kecut serta berwarna gelap.

2. Tumbuk cili padi sehingga halus. Tumbuk 6 ulas bawang merah sehingga lumat.Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat. Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.

3. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dihiris sehingga wangi. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan tumis sehingga bahan-bahan tersebut agak kering. Tambahkan kicap manis, garam , dan gula secukup rasa.


4. Kacau sambal tadi sehingga betul-betul kering seperti serunding daging.


5. Akhir sekali, toskan minyak (boleh menggunakan penapis) dan sedia untuk dihidangkan.

Sangat mudah kan? Baru ambil resepi ini untuk dicuba. Paling best, ma siap-siap bagi belimbing buluh yang siap direbus. Alahai...menantu yang manja. Sambal hitam pahang ini biasanya kami makan dengan ketupat, rendang atau menjadi pelengkap hidangan nasi putih. Boleh buat banyak-banyak untuk stok musim tengkujuh. Sedap dimakan dengan nasi panas.

sambal hitam pahang
Belimbing buluh yang sudah dimasak..


0 comment... add one now